În rândurile de mai jos, vom descoperi câteva dintre obiectivele turistice și locurile de vizitat ale orașului Brăila, ce are o istorie atât de bogată. Totodată, vom descoperi că, prin proximitatea sa de Dunăre, Munții Măcin sau Lacu Sărat, este un foarte bun punct de plecare în explorarea unor noi zone turistice și descoperirea unor locuri surprinzătoare de petrecut timpul.
Brăila a fost finalistă în concursul “Destinația Anului 2021”, iar echipa de televiziune care a făcut documentarul despre Brăila a descoperit câteva dintre atracțiile sale. Una dintre acestea o reprezintă croazierele pe Dunăre cu nava istorică Borcea, care plimbă turiștii pe traseul Brăila – Galați sau cu șalupa modernă Chira Chiralina, cea mai nouă navă turistică, ce oferă excursii pe Dunăre, spre insulițele sau lacurile din Balta Brăilei. Faleza Dunării este un loc de promenadă preferat de turiști, ca și de localnici.
Un alt loc de plimbare care merită să fie vizitat, pentru farmecul inconfundabil de fin de siècle este Bulevardul Mihai Eminescu (fosta Stradă Regală), unde trecătorii pot admira arhitectura specială a clădirilor, multe dintre ele foste instituții bancare, magazine sau case ale armatorilor greci. Această stradă era centrul comercial al “Micii Marsilii” și al vieții sale multiculturale și vibrante.
Acest mix de culturi este, dealtfel, unul dintre aspectele particulare ale acestui oraș, care îl diferențiază de altele. Aici a fost unul dintre cele mai mari porturi de cereale ale Europei și, după eliberarea de sub stăpânirea turcă, locul de gravitație și de migrație al multor oameni de afaceri și comercianți de toate naționalitățile. Turci, greci, italieni, germani, austrieci, francezi, englezi, bulgari, armeni au trăit în armonie și au lăsat orașului o moștenire culturală eclectică, extrem de atractivă între obiectivele de vizitat din Brăila.
Un exemplu este Biserica Greacă „Buna Vestire”, monument de importanță națională, construită în 1863 după modelul bazilicii bizantine, cu elemente antice elene, gotice și renascentiste. Interiorul său a fost decorat de pictori celebri, între care și Gheorghe Tattarescu, care a pictat firidele cupolei centrale. Altarul a fost construit deasupra unui izvor natural, despre care se spune că ar avea proprietăți vindecătoare de ziua Izvorul Tămăduirii, când preoții deschid fântâna și credincioșii vin să primească agheasmă. Biserica Greacă din Brăila este cea mai mare biserică greacă din afara Greciei. O altă atracție este Biserica Sf. Arhangheli Mihail Și Gavril, cea mai veche biserică din Brăila. Aceasta este singurul lăcaș de cult din România transformat în biserică creștină, dintr-o moschee, ca un gest simbolic al eliberării orașului de sub stăpânire otomană.
Pe lângă biserici, cei care preferă să viziteze obiective culturale au de ales între câteva atracții turistice unice. Muzeul Brăilei, Teatrul Maria Filotti sau Casa Memorială a cunoscutului nuvelist Panait Istrati, simbol cultural al Brăilei, sunt doar câteva dintre ele. Muzeul Brăilei, înființat pe vremea regelui Carol I, prezintă vestigii cu vechime de mii de ani, care ilustrează evoluția istorică a așezării încă din neolitic (sursa: Secția de arheologie a Muzeului Brăila). O altă clădire – monument de arhitectură este Teatrul Maria Filotti, unul dintre cele mai vechi și cunoscute teatre din țară, unde au oferit reprezentații personalități marcante ale artei europene, între care Sarah Bernhardt sau George Enescu.
O plimbare pe străzile Brăilei oferă surprize extrem de plăcute turistului în căutare de locuri de vizitat în acest oraș de pe malul Dunarii. Fosta Stradă Regală pornește din Piața Traian, considerată Centrul Vechi al orașului, unde se găsesc cele mai importante instituții dar și monumente stradale cu valoare istorică. Ceasul Public din Piața Traian, construit în stil baroc în anul 1909, funcționează și azi, fiind un adevărat simbol al Brăilei. Un alt loc de promenadă este Esplanada Dunării, unde veți putea admira Fântâna Cinetică, unul dintre primele monumente arhitecturale cu sistem de rotire, creat de Constantin Lucaci, celebru sculptor român, considerat un “al doilea Constantin Brâncuși”.
Dar poate că principalul obiectiv al unei vacanțe în “Orașul salcâmilor” este un sejur în stațiunea balneară Lacu Sărat, aflată la câțiva kilometri de Brăila. Recunoscută la începutul secolului drept una dintre cele mai apreciate stațiuni balneoclimaterice pentru efectele excepționale ale nămolului sapropelic și proprietățile miraculoase ale băilor cu apa hipersalină, stațiunea a avut o istorie glorioasă, care a atras numeroase personalități ale vremurilor.
Odată cu proiectul Alma Health & Spa Retreat, vrem să redăm acestei stațiuni gloria de altădată. Am construit un retreat modern, al carui epicentru este Alma Health Centre, un centru spa, balnear și de tratament de 2500 mp, cu 60 de cabinete de terapii și proceduri, care au la bază folosirea nămolului sapropelic și a apei hipersaline din Lacul Sărat.
Dincolo de a fi o destinație balneară și de tratament, Alma Health & Spa Retreat oferă numeroase opțiuni de petrecere a timpului liber, promițând să devină ea însăși o atracție turistică în sine. Cele șase restaurante, de la crama românească la restaurantul pescăresc sau la bistroul de pe plajă, au o ofertă gastronomică diversă și rafinată și te vor întâmpina cu meniurile pregătite de maestrul bucătar italian, Executive Chef Marco Magri.
Vara, un parc acvatic cu trei piscine, tobogane și o plajă privată cu 1000 de șezlonguri promite să fie centrul de atracție și de distracție al familiilor cu copii venite să se bucure de vară în locul cu cele mai multe zile însorite din România.
Iar pentru cei ce iubesc vacanțele active, pregătim un teren multisport unde veți putea juca fotbal, baschet sau tenis cu prietenii. Și, pentru că Brăila este un bun punct de plecare pentru explorarea unor zone naturale atractive, vom organiza excursii și tururi ghidate pe Dunăre sau în Munții Măcin, precum și în Insula Mică a Brăilei. Acesta este unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din țara noastră, cu ostroave și lacuri virgine și cu peste 60 de specii de păsări sedentare și 147 de specii de păsări migratoare.
Pe scurt, Alma Health & Spa Retreat va fi o destinație de sănătate și de vacanță, adaptată sezonului și momentului, un retreat pentru cei care caută un loc care să le dea un boost sănătății, precum și un resort de vacanță în timpul verii, pentru toată familia.