Alma logo logo alma
Recepție Hotel: +40 339 800 801 Alma Health Center: +40 339 733 307 Alma Wellness & Spa: +40 339 733 306

Lacul Sărat

Povestea stațiunii balneare din Bărăgan

Rezervă acum!
Alege Camera
CHECK IN CHECK OUT
CHECK IN
CHECK OUT
ADULȚI
COPII
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
BLOG ALMA

De la legende cu aer mistic până la a fi destinația preferată de vindecare și relaxare a boemei începutului de secol XX, stațiunea balneară Lacul Sărat are de spus o poveste fascinantă. Fă o călătorie în timp și află cum revine la viață un loc care rivaliza cu stațiunile balneoclimaterice renumite ale Europei!

Lacul Sărat, probabil cea mai renumită stațiune balneară din România începutului de secol XX pentru tratamentele și curele cu nămol, își începe legenda de pe vremea lui Vlad Țepeș. Mult timp după povestea oștenilor și cailor domnitorului, care s-ar fi vindecat în apa din Lacul Sărat, proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic au ajuns să fie recunoscute în întreaga Europă iar stațiunea balneară să devină un loc preferat atât pentru tratament, cât și pentru relaxare.

Lângă Brăila era înfloritoarea stațiune balneară Lacul Sărat, dotată în stilul epocii, cu un parc englezesc, cu un chioșc pentru muzică și cu un cazinou. Venea lumea din toate colțurile țării.”

Așa scria jurnalistul Nicolae Carandino, descriind locul care devenise centrul de atracție pentru toți cei care aflaseră și încercaseră curele cu „noroi de caviar al celebrului zmârc vindicător”.

Dar, pentru a intra în povestea Lacului Sărat, să facem o călătorie în timp, la începutul anilor 1900… 

Punctul de plecare este Brăila, o urbe înfloritoare, unde luai tramvaiul electric de la stația Parcul Monument. Urma o călătorie de 6 kilometri printr-o pădure de salcâmi, ea însăși un obiectiv turistic în sine, foarte apreciat de toți vizitatorii. La capăt de linie, coborai în Lacul Sărat, la rondoul cu flori din centrul stațiunii balneare, unde până atunci întorceau doar trăsurile. 

Pe aleea principală aveai de ales dintre mai multe hoteluri și pensiuni pentru cazare în Lacul Sărat, restaurante cu specific românesc, franțuzesc și german, “mici magazine, dar bine asortate.” Parcul Englezesc, care se păstrează și azi, era locul preferat de petrecere a timpului liber: veneai aici ca să urmărești spectacolele artiștilor, iluzioniștilor, cântăreților și trupelor de teatru, cu ocazia serbărilor venețiene din fiecare vară. 

Expoziția de fotografie “Fotoplasticul Imperial”, terenurile de tenis, popice și cricket, teatrul în aer liber și toate facilitățile moderne creau o atmosferă elegantă, similară cu cea din renumitele stațiuni balneare europene ale vremii. Serile începeau cu cântecele fanfarei militare de la “Pavilionul pentru Muzică”, continuau cu baluri și petreceri, și se încheiau cu focuri de artificii și bătăi cu flori. 

Dacă erai pasionat jocuri de noroc, Cazinoul (“Cazinul”) era punctul principal de atracție al stațiunii Lacul Sărat. Clădirea cu două etaje, iluminată electric, avea camere cu ieșire spre două terase, o elegantă sală de bal, sală de spectacole și cinematograf, cofetărie cu terasă și birt cu mese. Întâlneai, la ruletă sau la biliard, “generoși brăileni ce făceau primă, un public de cazinou boem” precum și personalități marcante ale vremii, care veneau să-și petreacă vacanțele la Lacul Sărat.

Alexandru Vlahuță, Nae Carandino, Nicolae Filipescu, Take Ionescu, Mița Biciclista, Nicolae Iorga, poeți și ziariști de renume alegeau stațiunea balneară pentru tratamentele cu nămol benefice pentru sănătate și pentru atmosfera sa boemă, relaxată. Principele Ferdinand a vizitat Lacul Sărat după o cursă de cai pe hipodromul de la Brăila, iar Panait Istrati a descris în detaliu viața stațiunii în ultima sa carte, “Pasiuni la Lacu Sărat”.

Dacă aveai răbdare, se petreceau minuni. Nu trebuia să faci baie, ci mai degrabă să te ungi, pe tot corpul, cu nămolul pe care-l scoteai din fundul lacului. Puteai să-ți vâri și-n urechi. Pe urmă te prăjeai la soare, până ce se usca nămolul pe tine și numai după aceea săreai în apă, fară frică de înec, deoarece apă, fiind sărată, te ținea la suprafață ca pe o scândură, oricât de adâncă ar fi fost. Cel mult, dacă-ți zgâriai vreodată picioarele de bolovanii de sare.”Și cine ar fi crezut că în fiertura asta, sărată foc, unde orice vietate ar fi murit, natura găsise mijlocul cum să clocească mii de viermușori, care forfoteau la suprafața lacului, într-un strat groșcior. Acești mormoloci, roșii la culoare, ți se lipeau de corp când intrai în apă, se zbăteau ca niște drăcușori și, când îi striveai, musteau tinctură de iod. Lor le atribuia poporul vindecările miraculoase. Ologii, din toate colțurile țării, se îmbulzeau, răbdând toate lipsurile, știind din experiența altora că, după prima lună de cură, „poți zvârli cârjele”. Și că după alte trei veri de băi, la Lacul Sărat, te întorci acasă „așa de sănătos, de parcă atunci te-a născut mă-ta” .

Cum a ajuns Lacul Sărat una dintre cele mai apreciate stațiuni balneare din România?

Răspunsul este simplu: nămolul sapropelic de o calitate excepțională pentru tratamente balneare. Sunt peste 90,000 de tone de nămol sapropelic pe fundul Lacului Sărat, cu proprietăți recunoscute pentru vindecarea afecțiunilor reumatismale, inflamatorii, dermatologice, ginecologice, endocrine, stări post-traumatice, afecțiuni respiratorii și ale sistemului nervos central.

Și, deși localnicii știau de mult timp despre binefacerile acestuia, a fost o analiză a apei din Lacul Sărat, cerută de Ministrul Domeniilor din 1883, care a demonstrat fără dubiu că “gradul de concentraţiune a apei variază între 26-45%, întrecând pe a tutulor celor alte ape minerale din lacuri analoage din Europa.” A urmat apoi, in 1890, certificarea compoziției chimice valoroase a mostrelor de apă și nămol din lac de către Laboratorul de chimie al Școlii de Mine din Paris, moment în care numele Lacului Sărat a trecut granițele țării. 

De atunci a început o serie de dezvoltări și investiții locale, care au facut ca, în 1908, Lacul Sărat să devină una din cele mai renumite stațiuni balneare românești. S-a făcut alimentarea cu apă potabilă printr-o conductă în lungime de 5 km între Brăila şi Lacul Sărat, s-a construit linia de tramvai electric, s-a creat un stabiliment modern de băi cu mijloace terapeutice și un sanatoriu, s-a înființat Asociația Proprietarilor din Lacul Sărat, cu scopul modernizării stațiunii și încurajării investițiilor în hoteluri, restaurante și locuri de relaxare. 

Astfel, în 1924, Lacul Sărat se afla la apogeul dezvoltării sale din perioada interbelică. Scrierile vremii o prezintă ca pe „o stațiune balneară cu foarte mare reputație în vindecarea bolilor reumatice prin marea eficacitate ce o are nomolul din lac. Vizitată anual de mii de oameni din întreaga țară, localitatea este înzestrată cu hoteluri, vile, restaurante, parcuri etc, are apă canalizată din orașul Brăila, precum și lumină electrică.” (prezentarea activității Comitetelor de Construcțiune)

Stațiunea balneară Lacul Sărat, în prezent

Criza din anii ‘30, cel de-al Doilea Război Mondial și perioada comunistă au fost nefaste pentru stațiunea Lacul Sărat, care a ajuns să fie aproape dată uitării până în zilele noastre. Dar gloria sa de altădată se regăsește nu doar în însemnări istorice și amintirile celor care veneau “la băi” în trecut, ci și în planurile de dezvoltare ale unui resort nou, pe malul Lacului Sărat. 

Alma Health & Spa Retreat este nu doar cel mai nou proiect hotelier din Lacul Sărat ci, prin amploarea investiției și a facilităților construite, cel mai modern centru balnear premium din România. 

Deschis pe tot parcursul anului, resortul Alma Health & Spa Retreat va include un hotel cu 200 de camere și apartamente de 4* si 5*, șapte restaurante, un centru balnear pentru 500 de persoane cu cele mai moderne echipamente și facilități, un centru spa & wellness, plajă privată cu nisip, cinci piscine cu apă sărată și dulce, aquapark, locuri de joacă, un centru de evenimente. 

Te așteptăm, începând din primăvara  2022, la Alma Health & Spa Retreat, să descoperi cel mai modern complex balnear și de vacanță din România și, de ce nu, pentru a găsi o parte din gloria și farmecul din perioada în care Lacul Sărat rivaliza cu stațiunile balneare renumite ale Europei!

(Surse: “Istoria stațiunii Lacul Sărat” de Petre Maravela, “Lacul Sărat”, de Ioan Munteanu)

lacu sarat istorie

Cerere Rezervare Alma Wellness & Spa

Data Rezervării
CHECK IN

Cerere Rezervare Masă

Data Rezervării
CHECK IN

Cerere Rezervare Alma Health Center

Perioada Tratamentului
CHECK IN
CHECK OUT

Cerere Rezervare Eveniment social

Dată Eveniment
CHECK IN

Cerere Rezervare Eveniment Corporate

Dată Eveniment
CHECK IN