Lacul Sărat a vindecat generații, în cei peste 600 de ani de când s-au descoperit proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic și ale apei sale hipersaline.
Recunoscută încă de la începutul secolului XX drept una dintre cele mai renumite stațiuni balneare, Lacu Sărat a fost vizitată de personalitățile vremii, atât pentru proprietățile vindecătoare ale lacului, cât și pentru a-și petrece vacanțele, în atmosfera încântătoare a stațiunii începutului de secol.
“Lângă Brăila era înfloritoare stațiunea balneară Lacu Sărat, dotată în stilul epocii, cu un parc englezesc, cu un chioșc pentru muzică și cu un cazinou în care se juca „chemin de fer” și „bulă” Venea lumea din toate colțurile țării… veneau să-și petreacă vacanțele la Lacul Sărat, Nicu Filipescu și Lilli Gheorghiade, Take Ionescu și Mița Biciclista, poeți și ziariști de renume.” (Nicolae Carandino, ziarist)
Legenda Lacului Sărat începe cu povestea cailor care și-au vindecat rănile în apa sărată, iar istoria stațiunii se scrie în peste 140 de ani de existență documentată, timp în care nămolul sapropelic și apa hipersalină vindecă afecțiuni dintre cele mai diverse.
Înființată în urmă peste 140 de ani de statul român, în 1879, stațiunea Lacu Sărat are cel mai mineralizat nămol sapropelic din România și cele mai multe zile cu soare dintre toate stațiunile turistice româneștii.
Apa foarte sărată a lacului se încălzește rapid vara și ajunge la 30 de grade Celsius. Mai mult, adâncimea lacului nu depășește 1.5 metri, stațiunea fiind potrivită pentru întreaga familie. Aflată la doar cinci kilometri distanță de orașul Brăila și la nici doi kilometri de Dunăre, Lacu Sărat este o stațiune balneoclimaterică permanentă. Cu toate că este situată în Câmpia Bărăganului, stațiunea este înconjurată de pădure, care îmblânzește clima uscată, o apără de vânt și de praf și o transformă într-un loc binefăcător.
În atmosfera Belle Epoque a începutului de secol, stațiunea era renumită nu doar pentru proprietățile sale terapeutice, ci și pentru hotelurile și pensiunile sale cochete, cazinou, sala de teatru, teatrul în aer liber sau parcul englezesc unde cântau fanfarele militare. În stațiune erau terenuri de tenis, popice și croquet, restaurante cu specific românesc, franțuzesc și german, un spital, magazine și o expoziție de fotografie din toate colțurile lumii.
În 1889, numele stațiunii trece granițele țării și este prezentată la Congresul de Hidrologie și Climatologie de la Paris. La puțin timp, laboratorul de chimie al Școlii de Mine din Paris, verifică mostre de apă și nămol și certifică compoziția chimică valoroasă a apei lacului. În 1900 se construiește linia de tramvai electric, deschisă și azi, iar 1924 este anul care marchează maximul dezvoltării din perioada interbelică.
Odată cu criza economică din anii 30, a încetat modernizarea stațiunii Apoi, bombardamentele celui de-al Doilea Război Mondial, alături de trecerea frontului prin zona Brăilei, au dus la degradarea stațiunii, care a fost lăsată în paragină după încheierea războiului. Începând din 1947, restaurantele, pensiunile și hotelurile se naționalizează și nu se mai investește în întreținerea lor.
În 2021, Lacu Sărat devine stațiune de interes național și, odată cu investițiile în dezvoltarea unui nou complex balnear modern, se întrevăd zorii revitalizării a ceea ce a fost, odată, comoara ascunsă a Bărăganului. Prin Alma Health & Spa Retreat, vrem să redăm stațiunii Lacu Sărat gloria și farmecul din perioada în care această rivaliza cu stațiunile balneoclimaterice renumite ale Europei.
Lacul Sărat are unul dintre cele mai mineralizate nămoluri sapropelice din țară, peloidoterapia (tratamentul cu nămol sapropelic) fiind ideală în tratarea unor afecțiuni dintre cele mai diverse, între care cele reumatismale, inflamatorii, dermatologice, ginecologice, endocrine, stări post-traumatice, afecțiuni respiratorii și ale sistemului nervos central.
Aici pot fi tratate cu succes persoane de toate vârstele. Chiar dacă tratamentele atrag mai mult persoanele în vârstă, acestea sunt benefice oricui, de la sportivii care au suferit accidente, la persoane sedentare sau care petrec foarte mult timp pe scaun, și de la femeile cu probleme de fertilitate la copiii cu afecțiuni de piele sau ale aparatului locomotor.
Obținut prin alchimia inteligentă a naturii, din descompunerea unor alge și a crustaceelor Artemia salina, acest nămol este o veritabilă comoară ascunsă pe fundul lacului. Sunt peste 90.000 de tone de nămol sapropelic, într-un strat de până la 30 cm, care se reînnoiește permanent, fiind nevoie de doi-trei ani pentru producerea unui milimetru.
Misiunea Alma Health & Spa Retreat este de a proteja această resursă naturală inestimabilă și lacul care o adăpostește, precum și întregul ecosistem, contribuind la dezvoltarea durabilă a destinației.
Recomandată pentru vindecarea afecțiunilor reumatismale, inflamatorii, dermatologice, ginecologice, endocrine, stări post-traumatice precum și pentru remediile împotriva bolilor omului modern, tulburări de memorie, concentrare și somn, tulburări metabolice și endocrine, oscilații ale tensiunii arteriale, stări depresive ușoare sau sindromul de suprasolicitare.