Alma logo logo alma
Recepție Hotel: +40 339 800 801 Alma Health Center: +40 339 733 307 Alma Wellness & Spa: +40 339 733 306

Brăila, istorie și prezent

Obiective de vizitat în "Orașul cu salcâmi"

Rezervă acum!
Alege Camera
CHECK IN CHECK OUT
CHECK IN
CHECK OUT
ADULȚI
COPII
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
BLOG ALMA

Iubim Brăila. Pentru istoria sa, clădirile pline de farmec și aerul unei mari urbe de altădată, care se păstrează până în ziua de azi. Pentru că i-a dat pe Johnny Răducanu, Jean Moscopol, Haricleea Darclee, Ana Aslan, Mihail Sebastian și Panait Istrati. Te invităm să descoperi "orașul cu salcâmi" prin ochii noștri, într-un tur al câtorva obiective de vizitat în Brăila și în împrejurimi!

Să începem cu puțină istorie, pentru a intra mai bine în atmosferă și a înțelege de cât de departe vine moștenirea culturală a Brăilei. Așezarea de pe malul stâng al Dunării, Brăila, a fost, foarte probabil, locuită de un popor primordial, după cum ne indică vestigiile arheologice din această zonă, care datează din epoca neolitică (5000 î. Hr.). Vreme de secole, Brăila a fost un punct de mare interes geopolitic, ”comoara Țării Românești” la care râvneau inamicii, punând-o mereu sub amenințarea sabiei și în bătaia puștii pentru a o stăpâni. Alungarea lor de către domnitori, înfăptuită mai întâi de către Basarab I, întemeietorul Țării Românești, apoi de către Vlad Țepeș (1462), urmând Mihai Viteazul (1600) și Mihnea  al III-lea (1658), s-a făcut cu vărsare de sânge, iar roadele acestor sacrificii au apărut în Brăila din secolul al XIX-lea, începutul vremurilor de pace și dezvoltare în regiune. 

Atunci s-a înfăptuit modernizarea orașului: înființarea școlilor, a farmaciilor, a teatrului (devenit Teatrul Maria Filotti în 1969), a primei instituții bancare. Se amenajează Grădina Belvedere (Grădina Mare), se construiesc Calea Ferată, cheiul portului, docuri, se utilizează pentru prima dată în țară betonul armat, este introdus tramvaiul electric și primele becuri electrice. Succintă, dar foarte convingătoare este expresia lui Nicolae Iorga despre orașul cosmopolit Brăila și a sa mândrie, Lacul Sărat: ”Nu Brăila este fiica principatului Țării Românești, ci ea este maica acestui principat. (Din trecutul istoric al orașului Brăila, Nicolae Iorga, Ed. bibliotecii Petre Armencea, Brăila, 1926, p 15).

În 1884, Mihail Kogălniceanu este deputat de Brăila, iar în același an se naște ”Maxim Gorki al Balcanilor”, scriitorul Panait Istrati. Câțiva ani mai târziu, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, în Brăila se naște Ana Aslan (1897), creatoarea produselor geriatrice Gerovital și Aslavital. În 1915, în una dintre elegantele clădiri ale orașului, are loc Întrunirea Ligii Culturale la Brăila cu Vasile Lucaciu, Nicolae Filipescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea și Octavian Goga, sub motto-ul: „Cu nici un preț cu Austria!„. 

Tot la începutul secolului XX, stațiunea balneară Lacul Sărat de lângă Brăila devine cunoscută în întreaga Românie. În 1927 se pune piatra de temelie a Palatului Agriculturii, iar trei ani mai târziu populația așezării ajunge la 68.310 locuitori. În această perioadă la Brăila se stabilea prețul cerealelor în Europa, la Bursa Agricolă.

Iată, deci, ce trecut are Brăila și ce zonă importantă strategic, ofertantă pentru dezvoltarea turismului, a comerțului și a comunităților locale reprezintă orașul cu salcâmi! Pornește într-un mic tur virtual al orașului alături de noi:

Câteva obiective turistice din Brăila

Să începem cu Piața Traian, considerată de către Nicolae Iorga ”miezul Brăilei”, căci de aici pornesc toate arterele ”orașului-evantai”, cum mai este cunoscută Brăila. Începând de aici se ia pulsul orașului care, cu fiecare bătaie, ne amintește de vremurile bune, marcate de prosperitate, speranță și sensibilitate. Piața Traian reprezintă, de fapt, Centrul Vechi al orașului, dominat de clădiri din patrimoniul istoric, cu o arhitectură fermecătoare. 

Ne oprim la Muzeul Brăilei ”Carol I”, situat în Piața Traian nr. 3, care adăpostește patrimoniul cultural al județului Brăila, îl conservă și îl valorifică în expoziții permanente și nu numai. Muzeul a fost înființat în 1881, prin Decret semnat de Regele Carol I. Aici se află o instituție de cercetare și un centru cultural și educațional. Muzeul Carol I este destinația tuturor celor curioși să afle despre bogățiile naturale, culturale și științifice ale acestui colț însemnat al României. O vizită aici este educativă la orice vârstă. 

Spre exemplu, secția Științele Naturii, amplasată în Parcul Monument (un alt obiectiv turistic din Brăila), prezintă, printre altele, diorame ale ecosistemului de baltă (Insula Mică a Brăilei) și ale ecosistemului de sărătură (Lacul Sărat). Brăila este un soi de paradis pentru pescarii amatori, dar și pentru ”inițiații” în beneficiile nămolului sapropelic din Lacul Sărat. Insula Mică a Brăilei seamănă foarte bine cu Delta Dunării și este un parc natural neatins de mâna omului, cu superbe specii de plante și păsări. Stațiunea Lacul Sărat este locul unde ”Bolborosea nămolul sănătății” (Fănuș Neagu) și, am adăuga noi, încă bolborosește și tratează.

Continuăm plimbarea prin Brăila cu o vizită pe la una dintre bisericile remarcabile ale municipiului. De la muzeu, traversăm Piața Traian spre sud, primăvara oprindu-ne câteva minute să ne bucurăm de culorile florilor de magnolie și mireasma florilor de liliac din oaza verde care ne înconjoară. Admirăm măiestria celor trei monumente simbol din preajmă – monumentul Împăratului Traian cu basoreliefuri care amintesc de etnogeneza noastră, Fântâna din Centru (1887) și Ceasul Brăilei (cunoscut și drept Orologiul de la Dunăre care, din 1909, dă ora exactă), apoi ajungem la biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, aflată tot în Piața Traian sau Grădina Tiriplic, cum îi spun localnicii.

Biserica a fost ridicată de către turci în sec. XVII-XVIII, fiind atunci moschee. După ce Brăila a revenit la Țara Românească prin Pacea de la Adrianopol, geamia a fost transformată în biserică ortodoxă în 1831. Elementele orientale s-au păstrat. Este cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din orașul de pe malul Dunării, singura biserică din țară care provine dintr-o moschee și una dintre puținele biserici românești care nu are turle. ÎPS dr. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, a spus despre biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” că ”Este o autentică Poartă a Cerului.”

Bineînțeles, atunci când te afli în Brăila, nu poți rata plimbările pe faleza Dunării, nici portul pentru excursii pe fluviu. Fostul yacht din 1914 al regelui Ferdinand I fost restaurat de curând de către inginerul Dorin Bucă, un profesionist și un pasionat, care l-a recuperat din cimitirul de nave unde zăcea din 1974. Acum, yachtul se numește nava Borcea și este înscrisă în patrimoniul naţional. De cinci ani, nava poartă molcom – căci viteza maximă e de 18 km/oră – localnici și turiști pe valurile Dunării în croaziere cu stil.

Alte atracții ale orașului sunt Fântâna Cinetică, considerată, după 1989, a fi emblema Brăilei și realizată de sculptorul Constantin Lucaci, Biserica Greacă ”Buna Vestire” ce are vitralii valoroase și păstrează picturi murale realizate în 1890 de Gheorghe Tattarescu (întemeietorul Școlii Naționale de Arte Frumoase), Biserica Sfântul Nicolae cu mozaicul care îl reprezintă deasupra ușii de acces, într-un edificiu cu turn și ceas, strada pietonală Eminescu (fosta Regală) cu bijuterii arhitecturale presărate peste tot în jur, Piața Independenței, Grădina Zoologică și Grădina Mare traversată de tramvaiul care te duce până în stațiunea Lacul Sărat.

Centrul balnear Alma Health & Spa Retreat din Lacul Sărat

Istoria Phoenix-ului este însăși istoria locurilor acestora: de atâtea ori a ars, de atâtea ori a renăscut din propria cenușe. Va renaște încă o dată!” (Brăila prin veacuri și în zilele noastre. Contribuții monografice la viitoarea istorie a țării, Sotir Constantinescu, Ed. Tipografia Slova, Brăila, 1937, p 45.)

Putem spune că acest citat a încurajat construirea complexului balnear Alma Health & Spa Retreat, aflat chiar pe malul Lacului Sărat. Alma Health & Spa Retreat are mai multe obiective: 

Alma Health & Spa Retreat este deschis pe tot parcursul anului, cuprinde un hotel cu 185 de camere și apartamente moderne, un centru balnear ultramodern, un centru spa & wellness, plajă privată cu nisip, cinci piscine cu apă sărată și dulce, aquapark, locuri de joacă, șapte restaurante și un centru de evenimente. Cei pasionați de sport și drumeție vor avea la dispoziție parcul și pădurea care înconjoară stațiunea.

Alma Health & Spa Retreat din Lacul Sărat este un loc de vacanță surprinzător, care te așteaptă să-l descoperi!

Cerere Rezervare Alma Wellness & Spa

Data Rezervării
CHECK IN

Cerere Rezervare Masă

Data Rezervării
CHECK IN

Cerere Rezervare Alma Health Center

Perioada Tratamentului
CHECK IN
CHECK OUT

Cerere Rezervare Eveniment social

Dată Eveniment
CHECK IN

Cerere Rezervare Eveniment Corporate

Dată Eveniment
CHECK IN