Toată lumea cunoaște zicala „Mai bine prevenție decât tratament”, dar se pare că nu trăim neapărat conform ei. În sistemul de îngrijire a sănătății, deplângem deseori faptul că prevenția este subfinanțată în comparație cu tratamentul. Iar la nivel personal, deși din lista rezoluțiilor nu lipsesc în niciun an idei precum “vreau să mănânc sănătos și să am o dietă echilibrată”, “să fac sport și să ajung într-o formă fizică bună”, “să am grijă de sănătatea mea, fizică, mentală și emoțională”, de multe ori, pe parcursul anului și prinși în viața de zi cu zi, uităm aceste priorități.
“Tratament preventiv” este termenul pentru îngrijirea care ne ajută să protejăm, să promovăm și să menținem sănătatea și starea de bine. Și în timp ce unii factori (cum ar fi vârsta, sexul și istoricul familial pentru anumite boli) sunt în afara controlului nostru, există mulți factori de risc importanți care pot fi schimbați. Pași precum efectuarea testelor de screening, vaccinările și obiceiurile de viață sănătoase pot ajuta la prevenirea sau încetinirea unei boli care ar avea nevoie de tratament medical. Mici schimbări în viața de zi cu zi ne pot ajuta să rămânem activi și independenți pe măsură ce înaintăm în vârstă: mișcare zilnică, o dietă echilibrată cu un aport mare de vitamine și minerale din fructe și legume, limitarea consumului de alcool și a exceselor de sare, zahăr și grăsimi, controale periodice de sănătate.
Speranța de viață în România a crescut cu peste 4 ani în perioada 2000 – 2019, dar a rămas printre cele mai mici din UE, la aproape 6 ani sub media Uniunii Europene, și a scăzut temporar cu 1,4 ani în 2020 din cauza impactului pandemiei de COVID-19. Din acest motiv, prevenția și un stil de viață sănătos, abordarea holistică a îngrijirii sunt mai importante decât oricând.
Acest lucru este valabil atât pentru viața de zi cu zi, cât și în modul în care alegem să ne petrecem vacanțele și călătoriile. În Global Wellness Trends Report 2021, una dintre concluzii arată că 2021 a fost anul reset-ului pentru călătorii. Se trece de la evadări de scurtă durată la experiențe mai lente, mai apropiate și mai atente. De altfel, se recomandă ca toate călătoriile să devină călătorii de wellness, în care starea de wellbeing să fie obiectivul principal, și nu consumarea compulsivă de lucruri “de văzut și de făcut”, shopping excesiv sau alte obiective de marcat pe lista de “to do”.
În timpul acestei lungi crize, mai mulți oameni s-au întrebat unde și cum vor să trăiască, ce își doresc într-o casă și într-o comunitate. Răspunsul scurt este „mai mult wellness”: mai multă siguranță; natură și durabilitate; spațiu și liniște; mai mult scop, sens și comunitate adevărată. Mulți oameni caută acum locuri care sunt construite special pentru a oferi mai multă bunăstare fizică, mentală și socială. Acesta nu este doar un rezultat temporar al pandemiei, ci rezultatul unor schimbări culturale, de mediu și demografice mai mari care se vor produce de-a lungul deceniilor, scrie Global Wellness Institute.
Așadar, cum ne echilibrăm și acordăm mai multă importanță stării de bine? Iată câteva recomandări pentru o abordare holistică a conceptului de lifestyle și sănătate, de includere a unor practici și tratamente ce țin de wellness și prevenție.
“Triada de aur”, de bază în orice program de self-care echilibrat. Un consum suficient de apă și o dietă bogată în fructe, legume, nuci și semințe reduc riscul de îmbolnăvire. Astfel, crește longevitatea. Exercițiile fizice moderate, timp de cel puțin 20 de minute pe zi reduc mulți factori de risc pentru boli cronice, îmbunătățesc sănătatea fizică și cea mentală. Cel puțin șapte ore de somn odihnitor și neîntrerupt ajută la menținerea sănătății, susțin metabolismul și o bună funcționare a memoriei.
Specialiștii spun că sunt câteva elemente de care trebuie sa ținem cont în organizarea casei și a spațiilor în care trăim și lucrăm, pentru a crește calitatea vieții. Aceste elemente sunt calitatea aerului, sub aspectele purificării și umidității, lumina naturală, care joacă un rol important în susținerea ritmului circadian al corpului și în asigurarea unui somn de bună calitate pe timp de noapte și, nu în ultimul rând, confortul termic, acustic, ergonomic și olfactiv.
Relațiile armonioase, participarea în comunități, interacțiunea socială de calitate sunt adevărate “tratamente” pentru sănătatea cognitivă și emoțională. Conexiunea umană și calitatea relațiilor interpersonale sunt unii dintre cei mai importanți factori pentru wellbeing, lucru demonstrat în studii ce analizează efectul relațiilor în calitatea vieții, pe eșantioane de persoane în vârstă.
Apropierea de natură, activitățile în aer liber, grădinăritul, drumețiile, vacanțele petrecute în resorturi înconjurate de natură, toate au efecte terapeutice, acționând asupra sănătății fizice și echilibrului mental. Natura este primul nostru ajutor în starea de bine și cele mai bune remedii pentru sănătate și frumusețe vin din natură. Utilizarea factorilor naturali de tratament pentru curele de wellness – ape minerale, nămol sapropelic, produse organice – este extrem de eficientă pentru revitalizarea organismului.
Un studiu realizat pe un segment de clienți ai unui resort balnear arată că aceștia au înregistrat o ameliorare clinică după terminarea tratamentelor balneare cu apă salină și hipertonică, precum și o îmbunătățire a stării de sănătate sau a calității vieții. Efectele se văd după două săptămâni de la terminarea procedurilor (43-47 %) sau chiar după o săptămână (34-37 %). Peste 60% dintre aceștia au raportat și ameliorarea durerii, atât în cazul persoanelor care vin regulat în stațiune, cât și în cazul celor care vin ocazional.
Nămolul sapropelic în tratamentele de peloidoterapie este un alt remediu miraculos. Împachetarea cu nămol din cadrul tratamentelor balneare si de wellness reface necesarul de minerale din organism, purifică pielea, combate stresul, oboseala și alte afecțiuni nervoase. Aplicat cald, transferul termic produce o stimulare a neuroreceptorilor periferici și o vasodilatație care avantajează absorbția de elemente chimice organice și anorganice cu proprietăți antiinflamatorii, analgezice și nutritive.
Ce poate fi mai plăcut decât o zi la spa, pentru rejuvenare și revitalizare? Ritualuri de wellness, proceduri anti aging, masaje tonifiante, atmosferă serenă… Știai că un masaj bun face mai mult decât să relaxeze mușchii? Un studiu al cercetătorilor de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles a demonstrat că o sesiune de 45 de minute de masaj profund al țesuturilor produce o creștere a oxitocinei (hormon asociat cu fericirea), o scădere a cortizolului și o creștere a numărului de celule albe din sânge care apără organismul împotriva bolilor.
Pe scurt, toate. Un resort situat în mijlocul naturii, pe malul Lacului Sarat, care pune în valoare resursele de tratament extrem de valoroase ale locului, apa hipersalină și cel mai mineralizat nămol sapropelic din țară. O bază de tratament modernă, cu echipamente de ultimă generație și un Spa care va duce ideea de relaxare și revitalizare la un alt nivel. O echipă completă de specialiști în nutriție, fizio și kinetoterapie, medici balneologi și terapeuți, care te vor asista și îți vor crea un program de wellness customizat, de la dietă la procedurile de tratament balnear. Camere mari, luminoase, în condiții de confort premium, pentru cazare în cele două corpuri de hotel. Adaugă o ofertă gastronomică diversă în cele șase restaurante, unde vei găsi opțiuni de preparate vegetariene și de dietă, potrivite metabolismului tău. Pe scurt, destinația de wellness a anului 2022.
Din primăvară, te așteptăm la Alma Health & Spa Retreat pentru a da un restart sănătății și tinereții, și pentru a te asigura că rezoluțiile tale de început de an nu vor rămâne doar pe hârtie.