(continuare Partea I)
Povestea localității Lacu Sărat ca stațiune balneară este strâns legată de istoria orașului Brăila care cunoaște la început de secol o înflorire și o dezvoltare fără precedent. Nicolae Iorga afirma, în lucrarea “Din trecutul istoric al orașului Brăila” că ”Nu Brăila este fiica principatului Țării Românești, ci ea este maica acestui principat”.
La sfârșit de secol XIX, comerţul brăilean reprezenta 22% din întregul comerţ românesc, principala sursă fiind portul, de unde intrau și ieșeau zilnic peste 40 de nave. Brăila avea un aer occidental, fiind printre puținele orașe dezvoltate după un plan urbanistic, cu o rețea de străzi pe format concentric, similar unui amfiteatru; avea bănci, agenții, firme fluviale și reprezentanțe diplomatice; a fost printre primele orașe iluminate public cu lămpi de petrol și primul loc unde s-a folosit betonul armat (de catre Anghel Saligny, pentru a construi danele orașului).
Astfel, ziaristul Nicolae Carandino, descrie cum lângă această spectaculoasă urbe din Bărăgan se găsea “înfloritoare stațiunea balneară Lacu Sărat, dotată în stilul epocii, cu un parc englezesc, cu un chioșc pentru muzică și cu un cazinou în care se juca „chemin de fer” și „bulă”.
Alexandru Vlahuță, în România pitorească (1901), spune despre „vestitele băi de la Lacul – Sărat„:
Cu treizeci de ani în urmă era câmp pustiu pe aici, doar bivolii se răcoreau pe arșiță în mlaștinile sărate ale acestor bălți. Acum s-a ridicat un orășel, cu grădini, hoteluri și băi, în mijlocul acestei câmpii nisipoase, lângă lacul al cărui nămol negru – un adevărat izvor de tămăduire – atrage vară mii de bolnavi din toate ungherele țării. ” Tudor Arghezi numește nămolul sapropelic „noroiul de caviar al celebrului zmârc vindicător”, iar Fănuș Neagu descria cum „bolborosea nămolul sănătății în Lacul Sărat.
Jurnalistul Nae A. Vasilescu descria în 1906 atmosfera din Lacu Sărat astfel:
Pe marginea din dreapta acestui lac cu un miros nesuferit, zăreai, pe vremuri, un fel de adunătură imperceptibilă, cu o înșirare extraordinară, nedefinită, de case mici de scânduri; de corturi mari și mici făcute din pânză de saci, de adăposturi în formă de cutii făcute din rogojini; de care și căruțe acoperite cu coviltire, de o amestecătură de oameni goi și îmbrăcați; de sănătoși și paralitici, unii cu baston și alții cu cârji, de cai, boi și bivoli ce pășteau împrejurul corturilor și căruțelor și în fine de un miros insuportabil de ouă clocite, care supunea ochilor, simțurilor și uimirei o priveliște din cele o mie și una de nopți.
Tot acest furnicar venea la miraculosul lac spre a căuta vindecarea. Bolnavii, bărbați, femei și copii, cu o nepăsare vrednică de timpurile cele mai nevinovate, se scăldau laolaltă în lacul puturos și minunat; iar pe marginea lacului stăteau tolănite la soare corpurile goale de oameni, bărbați, femei și copii, unse cu nămol.
Este interesant să vedem cum arătau beneficiile pentru o stațiune balneară prezentate în ziarele vremii. Periodic apăreau anunțuri în Cura, Expresul sau Curierul de Brăila, care anunțau deschiderea sezonului de băi de la Lacu Sărat.
Cea mai veche și mai reputată stațiune balneară a Statului. Băi calde și reci, cu și fără nămol, indicate în întreaga serie de turburări morbide cari constituesc boalele diatezice și constituționale precum: Limfatismul, Scrofuloză, toate formele de Reumatism, Sciatică etc, Rachitismul, Tuberculoza, toate boalele de femei, Sifilisul, boalele de piele, boalele sistemului nervos datorite sifilisului său infecțiunei, Paralizia infantilă și chiar afecțiunile chirurgicale datorite traumatismului sau leziunilor tuberculoase. (revista Cura, 1912).
Serviciile oferite, atmosfera și locurile de distracție erau descrise pe larg:
Tratamentul mixt cu băi și ape minerale Medici specialiști cu îndelungată practică și cu reputațiune în întreaga țară. Vile, Hoteluri și Restaurante cu tot confortul și cu prețuri mai joase decât la oricare altă stațiune PARC ENGLEZESC SPLENDID. Codru de Pădure frumoasă cu alee. Tramwai electric cu Brăila, serviciu din 10 în 10 minute, toată ziua. Serviciu direct de călători și bagaje în legătură cu toate trenurile. Cazino-ul complet renovat, Baluri, Concerte și diferite jocuri Toate Distracțiile marilor stațiuni Bufet ținut de cassă A.P.HEITZ Escursiuni pe Dunăre și în Dobrogea Petreceri zilnice în marele Parc al Monumentului Kisselef, în grădina publică a orașului cu frumoasa priveliște de-a lungul Dunărei CINEMATOGRAFE – TEATRE Reducere însemnată de prețuri în urma constituirei Societăței.
Ziarul local ținea evidența tuturor evenimentelor din Lacu Sărat, anunțând concerte, spectacole, deschideri de restaurante:
Duminică seara are loc primul și marele bal organizat de administrația stațiunii la Cazinul din Lacul Sărat pentru strângerea unui fond de întreținere a Sanatoriului. La acest bal își dă întâlnire tot ce e mai distins din Brăila și Galați spre a petrece cate-va ore între surprizele cele mai plăcute ce le va oferi organizatorul balului.
Trupa de comedii angajată la arena restaurantului Kiriac din Vila Oprisenescu între alte piese cu mare succes va presenta și următoarele comedii și farse cari vor fi mult gustate de public prin spețiile hazlii prin care se desfășură.
Duminica 25 Iulie a.c., va avea loc în stațiunea Lacu Sărat, o grandiose serbare câmpenească, în folosul fanfarei regimentului 38 Infanterie. Această serbare va fi pusă la punct de către un comitet de domni și doamne din stațiune precum și de dl. Locot. Paiu, șeful muzicii mai sus citate. Cu acest prilej, cei care vor participa, vor avea ocazia sa petreacă o zi plină de distracții și surprize extrem de interesante.
Vizitatorii de seamă ai stațiunii balneare erau anunțați în ziarul local, marcându-se în mod ceremonios evenimentul:
Alteța sa Principale Ferdinand cu ocasiunea visite Sale în Brăila pentru a asista la cursele de cai organizate pentru Duminică 18 c. La hipodromul de langa Monument, va vizita și Lacul Sărat. ‘’
A rămas un reper pentru calitatea nămolului sapropelic, unul dintre cele mai mineralizate din țară, și pentru zecile de beneficii pentru sănătate pe care le oferă acesta. Fie că vin pentru tratament sau pentru prevenție, turiștii din această stațiune balneară aleg apa hipersalină și împachetările cu nămol pentru ameliorarea a numeroase afecțiuni, între care cele neurologice, reumatologice (osteoartrita), cardiovasculare sau de patologie a pielii. Nămolul sapropelic este hrănitor pentru nervi și piele, cu proprietăți antiinflamatorii, vasodilatatorii, detoxifiante și de stimulare a circulației sangvine.
Începând cu primăvara lui 2022, se va deschide, în Lacu Sărat, Alma Health & Spa Retreat, un retreat modern de wellness, spa și tratament balnear cu nămol sapropelic: un hotel cu 185 de camere și apartamente moderne, un centru balnear ultramodern pentru 500 de persoane, un centru spa & wellness, plajă privată cu nisip, cinci piscine cu apă sărată și dulce, aquapark, locuri de joacă, șapte restaurante și un centru de evenimente.
Cu acest proiect, vrem să începem să redăm ceva din gloria de altădată acestui loc, pe care personalitățile începutului de secol l-au descris ca fiind cea mai ‘‘en vogue” stațiune balneară a vremii, recomandată atât suferinzilor, cât și turiștilor însetați de adevărata recreație în timpul sezonului”.