Alma logo logo alma
Recepție Hotel: +40 339 800 801 Alma Health Center: +40 339 733 307 Alma Wellness & Spa: +40 339 733 306

Sărbători de Paște.

Tradiții și obiceiuri de primăvară în Bărăgan și Brăila

Rezervă acum!
Alege Camera
CHECK IN CHECK OUT
CHECK IN
CHECK OUT
ADULȚI
COPII
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
BLOG ALMA

Paștele este sărbătoarea care aduce pace și liniște în sufletele noastre, credința reînvierii și speranța noilor începuturi. Îți dorim sărbători luminoase și fericite alături de cei dragi! De la mijlocul lunii mai, te așteptăm la Alma Health & Spa Retreat, locul în care să te vindeci, să te relaxezi și să simți, la rândul tau, că renaști. Citește noul articol pe blogul Alma, despre tradițiile și obiceiurile sărbătorilor de primăvară din Brăila.

Tradițiile și obiceiurile de primăvară celebrează, în toate religiile și pentru toate etniile din România, renașterea, biruința vieții asupra morții, însănătoșirea, drumul către o nouă viață. Sărbătorile de Paște au un ritual comun pentru creștinii din România, care celebrează cu bucurie cea mai veche și mai importantă sărbătoare a creștinătății, simbol al Învierii și al Luminii. Astfel, cu toții, mergem la biserică pentru a lua lumină în noaptea de Înviere și, cel mai probabil, ne reunim la prânzul de Paște în familie, de la care nu lipsesc preparatele din miel, pasca și ouăle roșii. 

Există și anumite obiceiuri specifice cultelor religioase, precum și anumitor zone, tradiții care îmbogățesc moștenirea culturală și simbolică a acestei sărbători.

Creștinii de cult catolic sărbătoresc Paștele în 2022 pe data de 17 aprilie, când se strâng la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Brăila. Dintre obiceiurile respectate cu aceasta ocazie, unul dintre cele mai populare este stropitul (de unde a fost preluat și adaptat în tradițiile de Paște din zona Transilvaniei). Înainte de Înviere, catolicii duc la biserică, pentru a fi sfințite, ouă roșii, carne de miel, cozonac și vin. 

Creștinii ortodocși ciocnesc ouă și spun Hristos a Înviat / Adevărat a Înviat, coaja oului care se sparge simbolizând deschiderea Mormântului Sfânt. De sărbătoarea Paștelui sunt legate și obiceiuri care nu au legătură cu practica religioasă, iar acestea vin, în special, dinspre cultele protestante. Vânătoarea de ouă colorate, care îi bucură pe copii sau Pomul de Paște, împodobit în multe țări europene, sunt astfel de exemple.

Și la noi în țară, ziua de Paște se sărbătorește cu obiceiuri diferite. De exemplu, în Moldova și Muntenia se pun monede de argint  și un ou roșu într-un bol cu apă, apă cu care copiii își clătesc fața. În Transilvania, se practică obiceiul “stropitului”, când băieții merg în vizită și stropesc fetele cu parfum, iar în Banat există tradiția tămâierii bucatelor, înainte de a lua o linguriță de paști (pâine sfințită și vin). 

Brăila și zona Bărăganului au, și ele, obiceiurile lor, sărbătorite cu ocazia Paștelui. De Paște, vei găsi pe masa brăilenilor scrumbie de Dunăre, gătită pe grătar, cu saramură, alături de borş, friptură de miel și drob. Ouăle se vopsesc, nu se încondeiază, culoarea roșie fiind predominantă, dar se folosesc și alte nuanțe, care simbolizează coloritul primăverii.     

De asemenea, aici tradițiile Paștelui se împletesc cu ritualuri vechi, de origine agrară. În Joia mare, numită și Joimărița, gospodarii opreau muncile câmpului iar femeile trebuiau să fi terminat treburile domestice, curățenia și torsul cânepii. În anumite sate din Bărăgan, fetele fac câte 12 noduri unei aţe, punându-şi la fiecare câte o dorinţă şi dezlegându-le când dorinţa s-a împlinit. 

Ziua de Paște este un important moment de trecere, pentru etapele vieții. Despre cei care se nasc în această zi se spune că vor avea o viață plină de noroc, iar despre cei care mor în duminica de Paşti, că ajung direct în Rai. 

Paște și sărbători de primăvară la alte etnii 

Datorită multitudinii de etnii care trăiesc în orașul Brăila (peste 10), și care au propriile tradiții, sărbătorile primăverii devin ocazia unor celebrări extinse.

Grecii din Brăila sărbătoresc Paștele la Biserica Greacă cu hramul „Buna Vestire“ (monument arhitectural înscris în patrimoniul național și unul dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat în Brăila). Aici are loc un obicei unic, în zilele de joi şi vineri din Săptămâna Luminată (prima săptămână de după Paște). Odată pe an, se deschide izvorul aflat sub Sfântul Altar și mii de credincioși vin în pelerinaj, pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită. Se spune că acest izvor natural, aflat la 15 metri sub biserică, are proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii, când preoţii deschid fântâna. Mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma, cu credinţa că se vor vindeca.

Dacă pentru creștini, Paștele este trecerea de la moarte la viață, pentru evrei, Paștele (Pesah) reprezintă trecerea de la robie la libertate. Evreii din Brăila sărbătoresc de Ieșirea, Exodul din Egipt călăuziți de Moise, care a despărțit, în mod miraculos, apele Mării Roșii, cu toiagul său, la porunca lui Dumnezeu. Masa de Paște conține în mod obligatoriu carne friptă de miel, pâine nedospită (azimă), ierburi amare și vin. Este o sărbătoare de primăvară, de renaștere și libertate, care se celebrează timp de 8 zile. În acest an, sărbătoarea Pesah a început pe 15 aprilie și durează până pe 23 aprilie. Înaintea sărbătorii, casele sunt curățate, iar bucătăriile sunt purificate. 

Pentru anumite comunități musulmane, sărbătoarea începutului de an este numită Nevruz, iar tătarii din Dobrogea o numesc Navrez. Își are originile în calendarul zoroastrian și marchează echinocțiul de primăvară. Este o sărbătoare care aduce prietenia, pacea şi solidaritatea, are loc la sfârşitul lunii martie. La fel ca la creştini, se ciocnesc ouă vopsite în coajă de ceapă. Membrii familiei se îmbracă frumos, se curăță casele (se ard vechiturile, pentru a simboliza lepădarea de ce este greu, vechi sau urât), se vizitează prietenii, se cântă cântece de sărbătoare, se dăruiesc flori. Este o atmosferă de prietenie, de apropiere și de împăcare.

 

Sărbătorim împreună tradițiile de Paște

La Alma Health & Spa Retreat, care se va deschide în stațiunea balneara Lacul Sărat în luna mai 2022, vom celebra împreună cele mai importante momente ale anului. Multiculturalitatea orașului este unul dintre elementele sale definitorii și, la Alma, am integrat această trăsătură unică în oferta noastră, inclusiv în meniurile de inspirație locală din restaurantele resortului. Tradițiile sunt importante, cu toții le apreciem și le recunoaștem semnificația, culturală și emoțională. 

La Alma Health & Spa Retreat vei găsi un resort modern de wellness, spa și tratament balnear cu nămol sapropelic: un hotel cu 185  de camere și apartamente moderne, un centru balnear ultramodern pentru 500 de persoane, un centru spa & wellness, plajă privată cu nisip, cinci piscine cu apă sărată și dulce, aquapark, locuri de joacă, șase restaurante și un centru de evenimente. Cei pasionați de sport și drumeție vor avea la dispoziție parcul și pădurea care înconjoară stațiunea. 

Cel mai nou resort balnear construit pe malul Lacului Sărat este locul în care să te vindeci, să te relaxezi și să simți, la rândul tău, că renaști. 

.

Cerere Rezervare Alma Wellness & Spa

Data Rezervării
CHECK IN

Cerere Rezervare Masă

Data Rezervării
CHECK IN

Cerere Rezervare Alma Health Center

Perioada Tratamentului
CHECK IN
CHECK OUT

Cerere Rezervare Eveniment social

Dată Eveniment
CHECK IN

Cerere Rezervare Eveniment Corporate

Dată Eveniment
CHECK IN