Alma logo logo alma
Recepție Hotel: +40 339 800 801 Alma Health Center: +40 339 733 307 Alma Wellness & Spa: +40 339 733 306

Stațiuni balneare cu valoare istorică și importanță națională.

Lacu Sărat la început de secol 

Rezervă acum!
Alege Camera
CHECK IN CHECK OUT
CHECK IN
CHECK OUT
ADULȚI
COPII
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
CEL MAI BINE COTAT CEL MAI BUN PREȚ LOCAȚIE PRIVATĂ CELE MAI MARI APARTAMENTE CELE MAI BUNE FACILITĂȚI FĂRĂ TAXE ASCUNSE
BLOG ALMA

"Căutăm fericirea aiurea, prin toate staţiunile ţării. Ba şi prin străinătate, pe la Carlsbad şi, când colo, ea era atât de aproape"

Stațiunile balneare au fost mereu puncte de atracție pentru cei în căutare de vindecare prin terapii naturiste și relaxare. Să ne aventurăm în trecut pentru a descoperi o stațiune balneară cu valoare istorică și importanță națională, acolo unde apele vindecătoare și patrimoniul cultural se împletesc armonios pentru a oferi o experiență cu totul specială: Lacu Sărat.

Vom începe în 1900, în plin Belle Époque, când stațiunea Lacu Sărat se afla în plină glorie, la apogeul dezvoltării sale. Era cunoscută nu doar pentru beneficiile sale pentru sănătate și longevitate, ci și pentru hotelurile și pensiunile sale rafinate, cazinoul atrăgător, sala de teatru, teatrul în aer liber și încântătorul Parc Englezesc. În această stațiune balneară se găseau terenuri de tenis, popice și croquet, restaurante cu specific românesc, franțuzesc și german, un spital, magazine și o expoziție de fotografie din toate colțurile lumii.

statiuni balneare bai termale

În cuvintele ziaristului Nicolae Carandino: “Lângă Brăila era înfloritoare stațiunea balneară Lacu Sărat, dotată în stilul epocii, cu un parc englezesc, cu un chioșc pentru muzică și cu un cazinou în care se juca „chemin de fer” și „bulă”. Venea lumea din toate colțurile țării… veneau să-și petreacă vacanțele la Lacul Sărat, Nicu Filipescu și Lilli Gheorghiade, Take Ionescu și Mița Biciclista, poeți și ziariști de renume.” 

Băi termale la început de secol 

Să intrăm așadar în atmosfera de început de secol și să aflăm cum se mergea la băi termale și cum arătau o cură balneară în Lacu Sărat. Iată ce recomandă Prof. Dr. Th. Bastaki, în Lacu-Sărat, Buletin Special al Stațiunii, din 12 februarie 1906:

“Pentru pacienții care suferă de afecțiuni ganglionare morbide, în toate manifestările scrofuloase, în periostite, în hiperplexiile conjunctive și în artrite cronice, băile slabe sunt de un foarte mic folos; le trebuie deci băi sărate mai tari, ape care să aibă 12 grade densitate. Așadar, asemenea pacienți ar trebui trimiși mai mult la Lacul Sărat prin luna iunie… Dar ce să spunem când e vorba de pacienții a căror nutrițiune lencezește, la care oxidațiunile rămân întârziate, suferind de afecțiuni osoase, de pacienți rahitici, de cei atinși de degradări nervoase, de nevroze, unei categorii de anemici, artriticilor uricenici, bolnavilor intoxicați prin produsele unei oxidațiuni imperfecte, de toți pacienții în general a căror sistem nervos trebuie reconstituit printr-un tratament mai energic, care să-i facă să-și mai economisească elementele întăritoare! În asemenea cazuri, trebuie să recurgem la băi cloruro-sodice și mai tari, la ape având o densitate de 25 grade. Toți acești pacienți sunt posibili de băile Lacului Sărat, luate în lunile iulie, august și septembrie atunci când apele lacului au o densitate care variază între 20-35 grade. (…) Conchidem spunând medicilor: (…) nu neglijați Lacul Sărat pentru majoritatea cazurilor unde și-a făcut probele și în care numai Lacul Sărat e indicat.”

statiuni balneare lacu sarat

Petreceri și baluri în sezonul de vară 

ZIua de 1 Mai era, în mod oficial, începutul sezonului în Lacu Sărat. Petreceri și baluri fastuoase la care participau localnici și personalități ale vremii, salve de tunuri și focuri de artificii, bătăi de flori și lampioane aprinse pe lac, concerte în aer liber cu muzică de fanfară, decorațiuni festive „cu ghirlande de stejar, becuri electrice multicolore” – toate marcau deschiderea sezonului, care dura până la 31 august. 

Stațiunea era plină de cei veniți pentru tratamente balneare, dar și de vilegiaturiștii care doreau să-și petreacă vacanța de vară într-una dintre cele mai moderne stațiuni balneare din țară. Localnicii, sosind din Brăila, se alăturau și ei în fiecare zi pentru a urmări spectacolele de teatru și prestidigitație organizate în grădinile de vară și pe terasele restaurantelor. Direcția tramvaiului lua măsuri pentru ca ultimele vagoane să plece cât mai târziu din stațiune, astfel încât brăilenii să se poată bucura de evenimente și petreceri.

Parcul Englezesc avea un îngrijitor special, dl. Viktor Starka, „un desăvârșit artist în specialitatea sa” care, în fiecare vară, redecora grădina. „Toate speciile de trandafiri presurați în grupuri prin parc, cu mult gust, dau un aspect cu totul feeric parcului, admirat de toată lumea. În special anul acesta, platoul trandafirilor și al castanilor, al cărui clișeu îl vom pune în numărul viitor, constituie o splendoare.” În Pavilionul de muzică din parc cânta fanfara zilnic, expoziția Fotoplasticul Imperial expunea sute de vederi din întreaga lume, iar balurile, serbările venețiene și petrecerile la cazinou se țineau lanț. 

tramvai braila

Ziarul local al stațiunii menționa toate evenimentele mondene ale săptămânii, de la numele personalităților care vizitau stațiunea, la programul fanfarei. Se menționează construcția unei grădini de vară “în vasta grădină a restaurantului Kiriac din Vila Oprișenescu” unde o trupă de actori din Iași urma să “vină cu un repertoriu destul de bogat de comedii noi franțuzești pline de humor și gaz cari vor fi mult gustate de public”. 

Se descrie atmosfera de la baluri unde, “în acordurile melodioase ale valsului amețitor de dulce, amatorii de dans au petrecut o seara în mod admirabil”, recepțiile grandioase la care participa “tot ce e mai distins din Brăila și Galați, pentru strângerea unui fond de întreținere a Sanatoriului” sau petrecerile venețiene unde “sute de visitatori au venit la statiune de unde în urma petrecerei la care a luat parte au plecat cu impresiuni plăcute”.

Așa arăta sezonul de vară din Lacu Sărat, un loc vizitat de personalități de vază, dintre care nu au lipsit Principele Ferdinand, Alexandru Vlahuță, Nicolae Carandino, Take Ionescu, Mița Biciclista sau Panait Istrati, oameni politici și de afaceri din București, doamne și domni din lumea bună a capitalei dar și mulți oameni simpli, atrași de proprietățile curative ale nămolului sapropelic și apei sărate a lacului. De altfel, despre acest nămol, pe care îl comparau cu cel din stațiuni franțuzești, autoritățile din Lacu Sărat spuneau că ”a face o comparație, cred că e de prisos, sau mai bine zis imposibil, având în vedere gradul de mineralizare al Lacului Sărat, care conține 46% materii minerale și 36% materii organice și o compoziție complexă.”

cazino lacu sarat

Iată ce spunea pianista Cecilia Ștefănescu Goangă, în 1906, despre Lacu Sărat:

“Niciodată n-aş fi crezut că aici, la un pas de noi, avem o staţiune în care se poate petrece atât de frumos. Căutăm fericirea aiurea, prin toate staţiunile ţării. Ba şi prin străinătate, pe la Carlsbad şi, când colo, ea era atât de aproape. Staţiunea noastră are o sală de teatru şi un teatru în aer liber. Are chioşc pentru fanfară, altul pentru ape minerale. Dispune de câteva terenuri pentru jocurile de popice şi de tenis, de un parc englezesc, de un cazinou.[…] Separat se află o berărie care serveşte fel de fel de mărci, până şi berea Sleping o poţi găsi numai cu 50 de bani halba. Staţiunea are numeroase vile, una mai frumoasă decât alta, care se întrec în confort.[….] În staţiune se află şi un mic spital, precum şi numeroase cabinete medicale. Mici magazine, dar bine asortate. Toate acestea, alături de factorii naturali de tratament, fac ca staţiunea să fie căutată de numeroşi vizitatori. Vin aici şi numeroşi străini, deoarece vestea nămolului şi a apei tămăduitoare a făcut înconjurul lumii…”

Petreceri de 1 Mai, acum, în Lacu Sărat 

Din amintirea sărbătorilor spectaculoase de altă dată ne-am inspirat pentru a crea o atmosferă specială cu ocazia minivacanței de 1 Mai. Muzica, spectacolul, mâncarea bună și atmosfera relaxată vor fi ingredientele principale ale Barbeque Night de pe plaja privată Alma. 

Așadar, pe 1 Mai, la apus, te așteptăm pe malul Lacului Sărat să dăm startul vacanței de vară și să petrecem ca în vremurile de altădată! Pachetul include și două nopți de cazare, pentru a te bucura de facilitățile de spa de la baza de tratament Alma Health Center sau, de ce nu, încerca un masaj cu nămol sapropelic sau oricare dintre terapiile balneare și de wellness de la Alma. 

Pentru a rezerva sejurul de 1 Mai la Alma Health & Spa Retreat, ne poți suna la numărul 0339 733 309 sau poți consulta detalii despre ofertă aici.

Cerere Rezervare Alma Wellness & Spa

Data Rezervării
CHECK IN

Cerere Rezervare Masă

Data Rezervării
CHECK IN

Cerere Rezervare Alma Health Center

Perioada Tratamentului
CHECK IN
CHECK OUT

Cerere Rezervare Eveniment social

Dată Eveniment
CHECK IN

Cerere Rezervare Eveniment Corporate

Dată Eveniment
CHECK IN