Oamenii trăiesc din ce în ce mai mult. La nivel global, speranța de viață a crescut de la mai puțin de 30 de ani (în anii 1800) la peste 72 de ani. După două secole de progres, trăim de două ori mai mult decât strămoșii noștri, evoluție care nu s-a produs doar în câteva locuri, ci este generalizată. Și se produce în mod accelerat – doar între 2000 și 2019, longevitatea a crescut cu peste 6 ani, de la 66,8 ani în 2000 la 73,4 ani în 2019 (conform World Health Organization).
Există mulți factori care contribuie la această creștere a speranței de viață: descoperirile în domeniul medicamentelor și tratamentelor medicale, avansul în terapiile genice, medicina regenerativă și tehnologiile medicale de vârf – toate au dus la prelungirea vieții și la îmbunătățirea calității acesteia.
În Silicon Valley, resurse financiare uriașe sunt investite în proiecte pentru a rezolva „problema morții”, ca și cum ar fi vorba doar de o actualizare a sistemului de operare a unui smartphone. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, într-un context ideal, oamenii pot ajunge să atingă vârsta de 120 de ani.
Dar o viață lungă nu este același lucru cu a trăi o viață sănătoasă lungă – iar focusul oamenilor ar trebui să fie în a prelungi durata de viață sănătoasă.
Vârsta de 40 – 45 de ani este momentul în care în organismul nostru se produce un declic – ceva în fiziologia noastră se schimbă în mod iremediabil. Este, în general, și vârsta la care atleții de performanță se retrag din viața sportivă, și când încep să apară primele semne ale efectelor stilului de viață.
Oamenii tineri răspund rapid la factorii stresori – după 40 de ani acest timp de răspuns crește, hormonii nu se mai echilibrează la fel de repede. Tot acum apar mici semne ce prevestesc bătrânețea. Avem dureri de spate, genunchii nu se mai îndoaie la fel de ușor, articulațiile nu mai sunt la fel de flexibile, avem dureri musculare, probleme circulatorii.
La această vârstă – considerată „mijlocul vieții” – începem să căutăm terapii anti-aging, să citim despre creșterea duratei de viață, să ne reanalizăm stilul de viață, să mâncăm mai sănătos, să refacem programul de fitness și mișcare, să luăm vitamine și suplimente alimentare, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și întârzia bătrânețea.
Fiecare an vine cu tendințele sale în wellness și longevitate. De la biohacking, care include monitorizarea nivelului glicemiei din sânge cu dispozitive care se aplică pe braț, până la produse și aplicații personalizate care monitorizează sănătatea, trendurile în wellness cunosc în acest an o dezvoltare fără precedent. Se vorbește despre terapia somnului, arta ca formă de wellness, bio wearables, medicamente care reduc masa corporală, retreaturi sub forma de pelerinaje și multe altele.
Dar, dincolo de noile tehnologii, unele lucruri – simple, naturale și testate – își dovedesc eficiența de fiecare dată. O rutină corectă, o alimentație sănătoasă, mișcarea fizică regulată, evitarea obiceiurilor dăunătoare, relațiile interpersonale apropiate și, în general, un stil de viață echilibrat sunt, de fapt, baza și cheia unei vieți sănătoase. Documentare despre recorduri de longevitate înregistrate în așa-numitele Blue Zones (Okinawa, Japonia; Provincia Nuoro, Sardinia, Costa Rica, Icaria și altele) arată că locuitorii de acolo trăiesc după aceste principii simple, naturale și sănătoase.
Utilizarea apelor minerale prin terapii naturiste, a băilor termale și a nămolului sapropelic – hidroterapia – duce la îmbunătățirea stării de bine, relaxare și însănătoșire a multor afecțiuni. Aceste terapii balneare reduc stresul, ameliorează durerile musculare și articulare, îmbunătățesc circulația sanguină, cu efecte verificate în reducerea inflamației și susținerea sistemului imunitar.
Balneoterapia nu este singurul factor care influențează longevitatea, dar este, cu siguranță, o componentă a unui stil de viață sănătos. Cu siguranță, putem spune că o rutină de tratamente balneare periodice contribuie la prelungirea vieții sănătoase, adică exact ceea ce ne dorim, mai ales în a doua parte a vieții.
În 2023, Alma Health & Spa Retreat a fost recunoscută drept Hotelul de Turism Balnear al anului. Baza de tratament Alma Health Center este un complex balnear ultramodern, desfășurat pe o suprafață de 2500 de metri pătrați, cu 60 de cabinete de electroterapie cu echipamente de ultimă generație, inclusiv unele preluate din medicina spațială, cum este Vacumed.
Captăm apa sărată hipertonică a lacului și colectăm nămol sapropelic mineralizat pentru cure balneare ce tratează afecțiuni ale aparatului locomotor, neuropatii sau boli circulatorii. Dincolo de asta, baza include un spa premiat pentru conceptul său de design – Alma Wellness & Spa – locul unde specialiști premiați internațional oferă terapii spa și ritualuri wellness și antiaging.
Deci, dacă vrei să-ți acorzi un moment de răsfăț total și să investești în sănătatea ta, te invităm să descoperi, la doar două ore și jumătate de București, Alma Health & Spa Retreat – un loc unde tehnologia modernă se întâlnește cu tradițiile pentru a-ți oferi o experiență integrată de sănătate și bunăstare.
Te așteptăm în stațiunea balneară Lacu Sărat, să începi drumul către sănătate și longevitate!