Ne propunem să aducem în prim-plan Brăila, cu istoria și cultura sa, specificul local și atracțiile sale, pentru toți cei care doresc să descopere acest oraș minunat. Am demarat proiectul ”Descoperă Brăila”, o serie de interviuri cu diferite personalități ale orașului, care vor împărtăși propriile perspective asupra aspectelor ce merită luate în considerare de către turiști. Prin întrebările pe care le adresăm, încercăm să scoatem în evidență atracțiile din această zonă unică a țării, cunoscută și ca a doua Deltă a Dunării, să construim Brăila ca destinație turistică de top, dar și să vă dăm idei și recomandări inedite despre ce puteți vedea, face, vizita sau experimenta ca turiști în Brăila.
Primul interviu din seria „Descoperă Brăila” a fost o conversație extrem de interesantă cu doamna Mihaela Roșu, ghid turistic la Walk This Way, Brăila, în care am descoperit câteva dintre atracțiile turistice mai puțin cunoscute ale orașului.
Continuăm azi cu un nou interviu, avându-l ca invitat pe domnul Marius Vernescu, ornitolog, membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997 și coordonator al sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent.
Sunt un iubitor de natură brăilean, care a crescut pe malul Dunării, a avut șansa să meargă de mic prin bălțile Brăilei la pescuit, locuri unde am mi-am petrecut adolescența, unde am petrecut nopți la foc pe malul apei și mai apoi am avut șansa să lucrez la Secția de Științe ale Naturii din cadrul Muzeului Brăilei ”Carol I”. Aici am mers în expediții, am deslușit tainele ornitologiei de la cei mai buni specialiști din România, am avut norocul să merg pentru prima dată în Balta Mică a Brăilei dar și în alte zone sălbatice din județul nostru.
În timp am avut onoarea să particip la diverse conferințe și sesiuni de comunicări științifice, apoi am propus iubitorilor de natură din Brăila conceptul de Brăila Sălbatică, adică am reușit să fotografiez natura la ea acasă și să o prezint acestora, pentru a arăta tuturor ce frumuseți sălbatice are județul nostru. Am făcut și fac voluntariat în domeniul ornitologiei de peste 25 de ani, transmițând informații celor interesați, la nivel național și internațional.
În primul rând, astfel de ieșiri îmi dau emoții, păsările sălbatice pot fi sau nu acolo unde mergi, este ceva asemănător cu pescuitul; dacă un pescar aude de un loc unde s-a prins mult pește, se duce a doua zi și spre surprinderea lui nu prinde mai nimic. Așa este și cu un ornitolog, poți avea șansa să vezi păsări diverse și multe exemplare dar și zile când vezi doar pescăruși, berze și rațe, fluturi și libelule.
Ideea unei excursii în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei pentru mine înseamnă cea mai bună alegere pentru a petrece o zi în natură. Am fost de curând într-o astfel de excursie, drumul e lung, spectaculos și la final totul se termină cu o masă alături de ceilalți iubitori de natură, ocazie cu care depănăm amintiri despre zile și nopți petrecute în sălbăticie.
Parcul Natural Balta Mică a Brăilei este format dintr-o salbă de șapte insule și ostroave de diferite dimensiuni, locații de cuibărit, hrănire și odihnă pentru aproximativ 200 de specii de păsări, din cele aproximativ 300 de specii de păsări câte are România. Este o importantă zonă umedă, recunoscută la nivel internațional, iar din 2008 a primit statutul de Sit Natura 2000 atât ca sit de importanță comunitară cât și ca Arie specială de protecție avifaunistică.
Insula Mică a Brăilei, cea mai mare insula dintre cele șapte, reprezintă locația unde putem vedea cea mai importantă aglomerare de păsări acvatice, fiind la mare concurență cu multe zone din Delta Dunării. Tot aici putem vedea cea mai mare colonie de păsări de baltă, de la stârci cenușii, la stârci galbeni, lopătari, egrete, țigănuși, peste care planează codalbul, o pasăre răpitoare ce cuibărește în acele locuri.
Da, aparatul foto, binoclul și un determinator sunt instrumente necesare pentru orice iubitor de natură, dar mai ales pentru un ornitolog, fie el amator sau expert. Legat de fotografierea păsărilor, recunosc că am reușit să achiziționez un aparat foto cu un obiectiv bun, deoarece sunt puține momente când păsările sunt cooperante, cum zic eu, adică să permită să te apropii atât cât să scoți o fotografie cu care să te lauzi.
Nu pot spune cam ce specii de păsări sunt mai cooperante, dar pe baltă poți reuși să fotografiezi mai ușor rațele mari, cormoranii și poate egrete mici. La capitolul specii de păsări greu de fotografiat sunt păsările răpitoare și cea mai mare parte din păsările de mici dimensiuni ce își petrec o mare parte din viață în coronamentul copacilor. Am reușit până acum să fotografiez un grangur de foarte aproape și o ciocănitoare neagră.
Aș dori să amintesc de gâsca cu gâtul roșu, o specie oaspete de iarnă pentru România, pasăre care găsește loc de odihnă aici, hrănindu-se pe câmpurile din Insula Mare a Brăilei. Ca și raritate, în continuare aș aminti o specie deosebită care este codalbul, acesta fiind un răpitor de mari dimensiuni, dar și o parte dintre speciile aflate în pasaj, adică în trecere prin țara noastră: cufundarul mic şi cufundarul polar, pelicanul comun şi pelicanul creţ, acvila de câmp, şoimul dunărean.
Pentru mine, cea mai spectaculoasă specie de păsări sălbatice rămâne pescărașul albastru, o pasăre pe care mă chinui să o fotografiez, deoarece nu am în portofoliu fotografii reușite. Această pasăre își petrece timpul pe crengile sălciilor lăsate peste ape și de acolo plonjează după pești de mici dimensiuni, cu care se hrănește. În Delta Dunării, pescarii au botezat-o Ivan Pescarul, datorită abilităților ei.
Din ieșirile mele în natură, am observat că speciile oaspeți de iarnă, față de anii dinaintea războiului, au venit în zona noastră în număr foarte mic, iar primăvara nu au mai plecat înapoi o parte din ele. Speciile cuibăresc în tundra Siberiei, în zona peninsulelor Tamyr, Gydan și Yamal. Am văzut gârlițe în bălțile Brăilei, la Lacu Sărat II dar și în Balta Mică a Brăilei, unele având chiar și pui. Trebuie să recunosc că legătura cu războiul este făcută de mine, având peste 25 de ani de experiență în domeniu și ieșind destul de des în natură, acest fenomen este întâlnit de mine pentru prima dată.
În momentul de față, în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei se poate ajunge cu ajutorul personalului de la sediul parcului, aceștia având logistica necesară organizării unor astfel de excursii, de la mașini la șalupe, dar și specialiști care vă pot transmite informații despre biodiversitatea de aici.
Este important să apelăm la angajații parcului pentru astfel de excursii, deoarece, cei mai mulți turiști nu sunt familiarizați cu astfel de locații, cu ceea ce avem voie să facem și ce nu, cu perioadele în care ne putem apropia de păsări fără să le stresăm. Ca iubitori de păsări și de natură în general, există reguli și acestea trebuie respectate, mai ales când este vorba despre păsări sălbatice.
Parcul organizează excursii în tot timpul anului, în funcție de vreme și de alți factori, printre care cel mai important este nivelul apelor Dunării. În momentul de față se intră foarte greu pe canalele și pe privalurile care fac legătura între Dunăre și bălțile interioare, dar din informațiile mele, se dorește rezolvarea acestor probleme, pentru ca turiștii să aibă acces și pe aceste bălți.
Fiind ornitolog, prefer să vizitez aceste minunate locuri primăvara undeva în perioada aprilie – iunie și apoi din septembrie până spre decembrie. De ce prefer aceste perioade? Primăvara poți avea șansa să vezi păsări la cuib, păsări cu pui, specii în pasaj, iar toamna prinzi o mare parte din migrație, atât a speciilor de păsări oaspeți de vară cât și a celor oaspeți de iarnă.
Este o întrebare interesantă, o primesc destul de des. Trebuie să fiu cât mai sincer, acest tip de turism este unul care începe să aibă succes destul de mare în ultimul timp.
Am mai organizat și eu astfel de excursii, sau ieșiri în natură, iar atunci recomand oamenilor să aibă un anumit tip de echipament, preferabil pantaloni lungi și cămăși sau tricouri cu mânecă lungă, o pălărie sau o căciulă pe cap, în funcție de anotimp, ghete de teren, iar culoarea echipamentului să fie verde, kaki sau camuflaj. Important este să avem apă la noi și chiar un echipament ușor cu care să ne protejăm de ploaie.
Trebuie să respectăm natura, să nu stresăm animalele cu echipamente de culori țipătoare, iar pentru excursii în bălți, echipamentul este necesar pentru a te proteja de tot felul de insecte. Pentru cei ce doresc să vadă Brăila Sălbatică, echipamentul de teren este foarte important, dar și un aparat foto bun pentru un iubitor de fotografie wild, un binoclu și, de ce nu, un determinator de păsări. Mai nou, pentru cei ce doresc și un pic de aventură, pot veni în mașină cu un caiac sau o barcă pneumatică, pentru plimbări pe Dunăre.
Am fost întrebat, atunci când am organizat astfel de excursii, dacă la locația unde doream să mergem se poate ajunge cu mașina până la malul apei. Pentru acest tip de turist nu aș recomanda excursiile organizate de mine sau chiar de oamenii Parcului Natural Balta Mică a Brăilei. Trebuie să dorim să facem câțiva pași pe jos, destul de des pe teren accidentat, moale, prin pădure, sau chiar prin mlaștini. Dacă tu, ca turist, nu ești dornic să vezi locuri sălbatice, atunci aceste excursii nu sunt pentru tine.
Ornitologii specialiști știu cum să se comporte în mediu natural, dar turiștii au nevoie obligatoriu de un ghid specializat, de un cunoscător al zonei. Nu neg faptul că mai sunt riverani care cunosc balta foarte bine și pot fi ghizi buni, pot să te cazeze și la ei acasă și pot să ofere și o masă caracteristică zonei. Singur, nu recomand o astfel de excursie ca necunoscător al zonei, existând riscul să ne punem viața în pericol sau chiar să aducem prejudicii biodiversității.
Nu putem sta lângă o colonie de păsări pentru mult timp, din cauza faptului că impactul poate fi unul dăunător, iar excursiile nu pot fi organizate cu un număr mare de turiști. Ca reguli, nu vom lăsa niciodată gunoiul nostru în natură, vom avea un comportament decent, nu vom țipa în apropierea păsărilor, nu vom asculta muzică și nu vom vorbi la telefon, asta dacă vrem să vedem păsări sau doar să admirăm copacii și apa.
Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei are în program 14 trasee turistice. Unele cu plecare de pe faleză, de la Centrul de Vizitare, dar și unele care pleacă din alte locații. Plimbările se fac cu șalupe, cu popasuri în zone frumoase din aceste insule. Există un observator ornitologic pe Insula Fundu Mare, de unde se poate observa colonia de păsări de la Chiriloaia.
Din cauza faptului că privalurile și canalele ce fac legătura dintre bălți și Dunăre sunt colmatate, sunt momente cand în aceste locații se ajunge foarte greu, de aceea traseele se pot modifica în funcție de cotele apelor Dunării. În cazul în care apa nu permite o deplasare a șalupelor și bărcilor pe privaluri, excursiile se fac doar pe Dunăre, dar și acestea pot fi moduri frumoase de petrecere a timpului liber.
Poți străbate potecile întortocheate din păduri și să vezi aproape în orice luminiș păsări zburând peste tot sau chiar cuibărind în copaci. Din cauza faptului că nu avem apă tot timpul anului pe aceste bălți interioare, putem vedea și pe Dunăre pelicani, rațe și gâște, stârci și specii de păsări răpitoare.
În afară de această locație interesantă, Brăila are multe alte locuri unde putem vedea păsări, existând bălți și lacuri, unele sărate, unde poposesc diverse specii de păsări. Pot însoți aceste grupuri nu doar în Balta Mică a Brăilei, ci și pe aceste lacuri, cea mai interesantă zonă fiind foarte aproape de Alma Health & Spa Retreat, la doar un kilometru.
Pot fi găsit în mediul online, pe rețele de socializare, unde postez fotografii cu păsări în general, dar și cu peisaje. Pot organiza astfel de excursii pentru doritori, deoarece experiența îmi permite să vă fac să iubiți păsările și să vă doriți să reveniți. Pot să organizez nu numai excursii pur și simplu, mai nou cunosc oameni care pot să ofere și transport, chiar și o masă de pește celor ce doresc. Mai nou, am lângă mine oameni inimoși care pot să vă introducă în tainele scufundărilor, dar și oameni care să vă arate ce aveți de făcut în caz de accidente în natură sau cum să intervenim în cazul înțepăturilor de căpușe sau cum să intervenim când din greșeală ne-a mușcat un șarpe (nu avem șerpi veninoși în zonă).
Brăila are un mare potențial turistic pe această nișă, este momentul să încercăm să cunoaștem și să ne bucurăm de imaginile spectaculoase din aceste zone.
Vă mulțumim!
***
Dacă sunteți interesați de un tur al Brăilei Sălbatice – a doua Deltă a Dunării din România – în timpul sejurului vostru de sănătate și relaxare la Alma Health & Spa Retreat, vă rugăm să anunțați la recepție din timp și vă vom pune în legătură cu dl. Marius Vernescu.
Lacu Sărat este la o mică distanță de Brăila, în doar 15 minute cu mașina se ajunge la Faleza Dunării, unul dintre locurile de plecare în expedițiile în natură. Nu uitați și de ofertele noastre speciale, dacă aveți nevoie de încă un motiv pentru o vacanță de sănătate în Lacu Sărat!
Fotografiile sunt din arhiva personală a dlui. Marius Vernescu.